Näbbgädda

 

Näbbgäddan, eller horngäddan, som den kallas ibland, är en slank och pilsnabb simmare som dyker upp längs de västra, södra och sydöstra kusterna under sena våren. Du fångar den på lätta spinngrejor, fluga eller mete.

Om näbbgäddan

Under större delen av året befinner sig näbbgäddan ute i Atlanten, men under sena våren och tidiga sommaren rör sig stora stim in mot Sveriges kuster och en bra bit upp i Östersjön för att leka.

Under maj och juni är den vanlig längs Blekinges kuster. Den livnär sig framför allt på små fiskar som strömming, skarpsill och tobis, men den äter också kräftdjur, märlor och andra små djur.

 

Näbbgäddan är en mycket snabb simmare som man kan se pila fram i ytan i stora stim. Den använder sin långa, hårda näbb för att attackera betet genom att slå och nypa. Därför kan den vara svår att kroka. Men när den väl sitter fast är en stark fisk som gör höga hopp och rusningar i ytan.

 

 

Här hittar du näbbgäddan

När näbbgäddorna anländer till kusten brukar de avslöja sig genom att de simmar runt på grunt vatten, till exempel vid sandstränder, runt pirar, eller i vikar där det finns växtlighet blandat med ytor av sand och sten. När de leker så ”kokar” vattnet ibland av silvriga, långsmala fiskar så håll ögonen öppna.

Det är främst från april till juli som näbbgäddorna går att fånga på kusten. Framemot hösten har de åter dragit ut på djupare vatten.

Många trollingfiskare brukar fånga säsongens första exemplar när de egentligen fiskar lax eller havsöring.

Så fångar du näbbgäddan

Näbbgäddorna brukar vara ivriga att jaga efter ett snabbt fiskat drag, eller en fluga.

 

Fast det är inte alltid de hugger och om de gör det lossnar de lätt när de sprattlar, hoppar och far.

Använd små, fisklika skeddrag, eller kustvobbler/vobbler som går att kasta långt och fiska fort på grunda områden. Använd sylvassa krokar!

 

 

Flugfiskare brukar ha framgång med fiskimitationer eller små räk- och märlliknande flugor.

 

Att flötmeta näbbgädda är ett annat spännande fiskesätt. Använd en fiskstrimla på några centimeter, eller en bit räka på en vass enkelkrok i storlek 1-4. Kasta ut och växla mellan att veva hem och låta betet dala ner en liten bit i vattnet. Var beredd på att kroka snabbt!

Om du spinnfiskar kan du ha en bit tjock nylonlina (inte mindre än 0,35, för näbbgäddan har små, vassa tänder) mellan kroken och draget så fastnar den bättre. Ungefär 6-8 cm brukar vara lagom. Använd små, sylvassa trekrokar i storlek 8 eller 6.

Flugfiskaren kan behöva en tafs som står emot tänderna.

Näbbgäddan har gröna ben. Men bry dig inte om det − näbbgäddan är en god matfisk speciellt, rökt eller stekt.