Regnbågen

En regel för alla laxfiskar - de avskyr vatten som är nära 20 grader, eller mer, varmt. Vid dessa temperaturer så flyr de till svalare vatten. I sjöar innebär det att de söker sig till djupare vatten där temperaturen inte är lika hög. Man märker också att när solen går ner och det börjar skymma så blir bågen mera aktiv, det krävs bara små temperaturändringar för att fisken skall känna det. Även om det blir omslag i vädret från soligt till mulet så påverkar det regnbågens aktivitet positivt.

Regnbågsfiske i värme

Som ni nu vet går regnbågen djupt vid varma soliga dagar. Ute i det djupa fria vattnet är det troligt att den simmar runt och aktivt söker föda, gärna småfisk. Då vi behöver komma ner minst 4-10 meters djup så är det en fördel om du har båt eller flytring, annars går det lika bra från land om du vet ett djupt ställe. Använd sjunklina, annars kommer du inte ner till rätt djup. Fiska flugan långsamt - väldigt långsamt, och nu menar jag verkligen mycket långsamt. OK? På eftermiddagen och tidiga kvällen är detta fiske bäst.

Flugmönster

Använd streamers med god rörlighet i vattnet. De skall vara gjorda i mjukt material och pulsera i vattnet, använd lite flash för att ge den bättre synlighet på de stora djupen. Kroken är i storlek 8-10. Mönstret får bli någon variant av Muddlers och marabou.

Ge dem en oregelbunden gång när du tar in dem. Immitationer av småfisk skall du också prova vid detta fiske, då det ingår i regnbågens föda.

-Använd en tafs på högst 1,5   meter, annars går inte flugan ner dit linan är.

-Fisken på djupet ser inte tafsen  lika bra, så sätt på en tafs mellan 0.20-0.25 så klarar du de kraftiga huggen lättare.

-Prova även att lägga ut en torrfluga på djupytorna, fisken gör då och då sporadiska attacker från djupet på någon insekt som kraschat på ytan.

Spinnfiske

Vill du spinnfiska efter regnbågen så gäller det även här att du går djupt med betet, samt att det går långsamt i vattnet.

Prova med jiggar med mjuka rörliga stjärtar   i flashande eller skarpa färger, små  spinnare med sked som roterar även vid  små hastigheter, eller med de minsta wobblerna och skeddragen. Testa detta med en ultralätt utrustning om du har, annars så lätt som möjligt. Då får du roligast !

Regnbåge på hösten

Fisket efter regnbåge i september och oktober är nästan magiskt. Naturen är färggrann och fisket är ypperligt. Nu är regnbågens matskafferi inte heller lika stort som under sommarens kläckningar ar sländor, larver och nymfer.

 

Vad kan vi då presentera för fisken ? I dessa månader så kraschar många bevingade insekter på ytan, tex getingar, skalbaggar, bärfisar och myror. Vi har också kläckningar av fjädermygg som händer under fina vindstilla höstdagar, och flicksländor vid vasskanten. Det är dessa vi skall immitera nu för att få fisken på kroken.

Ett tips passar bra nu - en immitation av en fjädermyggspuppa kan inte fiskas för sakta! Och använd tunn tafs, annars är det risk att immitationen påverkas av linan och rör sig ofördelaktigt.

Lugna höstdagar

När vädret är fint och det knappt blåser överhuvudtaget, då kläcks fjädermyggen i våra sjöar. Det pågår ända fram tills isen lägger sig över sjön. Dessa dagar kan regnbågen åka fram och tillbaka på frivattnet och frossa i de stora mängder av fjädermyggspuppor som hänger i ytan. Detta märks på fiskvaken som nu är små och försiktiga. Nu skall man fiska med myggpupps-immitationer som hänger i ytan. Små, små rörelser och mycket långsam hemtagning är vad som gäller nu. Fisken skall hitta flugan, inte tvärtom.

Alltså, ha tålamod, låt flugan ligga ute i frivattnet tills du ser ett vak, rör då lite på immitationen så att fisken ser den - inte mer. Kasta inte efter fisken, dra inte hem linan - bara ge den lite rörelse. Muggpuppor är ca 5-15 mm långa, de vanligaste färgerna är mörka nyanser i rött, brunt, svart, grått och grönt.