GÄDDA

Gäddan är en glupsk rovfisk som äter det mesta som kommer i dess väg. Den äter alla sorters fiskar även mindre gäddor. Det händer att gäddor äter upp små sjöfågelungar, grodor, kräftor och simmande sorkar mm. Den finns i både sött och bräckt vatten, men klarar inte alltför hög salthalt. Gäddan finns i nästan hela Sverige i både rinnande och stilla vatten, i stora djupa sjöar och i små tjärnar. Gäddan är en ensamjägare och bara under våren, när gäddan leker, samlas gäddorna på grunt vatten, till exempel i vassvikar.

Här hittar du gäddan

I vissa sjöar jagar gäddan ute på frivattnet, över stora djup. Men i de flesta vatten är den lättare att hitta i närheten till växtlighet, djupbranter eller andra ställen där den kan ta skydd, gömma sig och blixtsnabbt skjuta fram och attackera något ätbart. Där det finns mindre fisk finns det i  regel rovfiskar som gäddor, eftersom de vill ha nära till maten.

 

Det brukar heta att gammelgäddan står i vassen. Det är dock vanligare att riktigt stora gäddor håller sig på lite djupare vatten i närheten av bytesfisk.

Så fångar du gäddan

Du kan fånga gäddor på spinn, mete, trolling, fluga och en mängd andra metoder. Gäddan är en glupsk fisk som gärna tar stora byten. Spinnfiskar du så brukar en vobbler, en jigg eller ett skeddrag i rejält format vara ett bra val. Använd gärna färger som påminner om de småfiskar som kan tänkas finnas i vattnet, eller testa med något helt annat som sticker ut ordentligt.

Flugfiskare brukar ha framgång med stora, glittriga flugor bundna på en rejäl krok.

Är det kallt i vattnet brukar det löna sig att fiska långsamt. När det är riktigt ljust och varmt kan det vara svårt att få gäddan att hugga under dagen. Då kan du testa sena kvällar eller tidiga morgnar.

Några gäddtips

Använd alltid tafs när du fiskar gädda. De vassa tänderna biter lätt av linan annars.

Ha också en bra tång som du kan lossa krokarna med. Inga fingrar i gäddans mun!

När du spinnfiskar så brukar en vobbler, en jigg eller ett skeddrag i rejält format vara ett bra val, exempelvis det klassiska Atomdraget på bilden. Använd gärna färger som påminner om de småfiskar som kan tänkas finnas i vattnet, eller testa med något helt annat som sticker ut ordentligt.

Är det kallt i vattnet brukar det löna sig att fiska långsamt.

När det är riktigt ljust och varmt vatten kan det vara svårt att få gäddan att hugga under dagen. Då kan du testa sena kvällar eller tidiga morgnar.